Lyhyesti
”Digitaalisten ratkaisujen hyödyntäminen koulutuksen järjestämisessä ja opetuksessa edellyttää osaavaa henkilökuntaa ja johtoa. Ilman riittävää osaamista ja kyvykkyyttä koulutuksen järjestäjät eivät pysty tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisella tavalla hyödyntämään digitalisaation tuomia mahdollisuuksia ja vastaamaan siihen liittyviin haasteisiin.”
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt 3 995 000 euroa ammatillisen koulutuksen digitalisaation osaamisen ja johtamisen kehittämiseen.
Hankkeella tuetaan koulutuspoliittisessa selonteossa asetettua tavoitetta, että uutta teknologiaa hyödynnettäisiin laajasti ja innovatiivisesti oppimisen tukena, sekä digitaalisen oppimisen ympäristön kehittymistä. Toisen asteen koulutuksen kehittämishankkeessa on myös tunnistettu tarve koulutuksen järjestäjien kyvykkyyden ja osaamisen kasvattamiseen, jotta digitaalisuuden tarjoamat mahdollisuudet pystytään hyödyntämään koulutuksen järjestämisessä kattaen mm. opetuksen toteutuksen kuin myös johtamisen käytännöt.
Hankkeessa luodaan kaikille ammatillisen koulutuksen järjestäjille digitaalisen johtamisen ja osaamisen kehittämiskokonaisuus ja rakennetaan siihen sisältyvä osaamisen kehittämisen polku. Kehittämiskokonaisuus sisältää myös koulutuskokonaisuuden, joka luodaan ja toteutetaan hankkeen aikana. Kehittämistoiminta tapahtuu koulutuksen järjestäjien laajassa yhteistyössä. Kehittämistyöhön osallistuu 77 ammatillista koulutuksen järjestäjää.
Uudistumiskyvykäs organisaatio kykenee vastaamaan toimintaympäristössään tapahtuviin digitalisaation tuomiin muutoksiin. Digikyvykkäässä organisaatiossa digitaalista oppimis- ja opetusteknologiaa hyödynnetään tehokkaasti, tarkoituksenmukaisesti ja asiakaslähtöisesti
Tavoitteet
Jokainen kohderyhmä-organisaatio oppii ja tekee tarvittavia toimenpiteitä edistääkseen digikyvykkyyttään sekä parantaa digikyvykkyyden itsearviointikyselyn tuloksia omalta osaltaan. Kehittämistyön osa-alueet (8 teemaa) ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa ja tukevat digiajan oppimisen ja opettamisen käytäntöjen integrointia organisaation pedagogisiin ja teknologisiin toimintatapoihin sekä niiden johtamiseen arjessa.
Lopputuloksena hankkeessa syntyy Virtuaalinen osaamiskampus, joka mahdollistaa kohderyhmille suunnatut osaamisen kehittämispolut. Osaamispolulle teemoittain pilkottu aineisto auttaa oppimaan ja omaksumaan hankkeen teemoja nopeasti sekä auttamaan suunniteltaessa ja kehitettäessä organisaation digitalisaatiota.
Kehittämistyö jaettu teemoihin
Johtamisen ja hallinnon käytännöt
Johtamisen ja hallinnon käytäntöjen aihealueissa keskitytään digitalisaatioon osana koulutuksen järjestäjän strategiaa, tavoitteita sekä strategian toimeenpanoa.
Lisäksi käsitellään digitalisaatiokehityksen johtamista organisaatiossa.
1. Digitalisaation johtaminen osana organisaation strategiaa, tavoitteita ja tehtävää
2. Henkilöstön osaamisen johtaminen ja kehittäminen
3. Digitaalisen infrastruktuurin kehittäminen
4. Verkostoituminen – jakamisen ja yhteisöllisyyden kulttuuri

Tässä kokonaisuudessa kohderyhmänä on erityisesti organisaation strategia-, laatu- ja kehitystyöstä vastaavat, kuten johto, tietohallinto, koulutusjohdon edustajat sekä organisaation henkilöstön kehittämisestä vastaavat.

Nämä sisällöt ovat erityisesti tarkoitettu organisaation koulutuksen kehittämis- ja opetustyöstä vastaaville, kuten koulutusjohdon ja opetushenkilöstön edustajille.
Opetuksen ja oppimisen käytännöt sekä oppimisympäristöt
Aiheissa arvioidaan digitalisaation roolia koulutuksen järjestäjän tarjoamassa opetuksessa ja ohjauksessa sekä opiskelijoiden oppimisessa
5. Opetuksen ja oppimisen johtaminen sekä pedagogiikka
6. Digitaalisuuden hyödyntäminen oppimisen ohjauksessa ja tuessa sekä edistymisen seurannassa
7. Oppijoiden digitaalisen osaamisen varmistaminen ja kehittäminen
8. Digitaalisten sisältöjen hyödyntäminen osana opetusta ja oppimista
Työryhmien vetäjät
Hanketyötä koordinoi TTS Työtehoseura Ry.
Teemojen kehittämistyö on jaettu tietyille vastuutahoille, jotka organisoivat teeman sisällöllistä kehittämistä.
Ruotsinkielisestä koordinaatiosta ja käännöstyöstä vastaa Yrkesakademin i Österbotten. Siirry sivuille på svenska.
